Realisation by Oomens ICT
http://www.oomens-ict.nl

Waarom ben ik blij dat het ‘normale’ leven weer begonnen is?

Het is een nieuw jaar, de feestdagen zijn weer voorbij. Ik ben blij dat het ‘normale’ leven weer is begonnen. En het heeft niets te maken met of ik de feestdagen nu leuk vindt of niet. Persoonlijk vind ik het altijd heel gezellig met de hele familie onder de boom. Ik kijk er altijd naar uit: bijkletsen met nichten en neven, lekker eten en drinken. Maar het zijn wel ‘andere’ dagen. Ze onderbreken het dagelijkse en wekelijkse ritme. En nu ben ik blij dat die onderbreking voorbij is en we weer ‘back to normal’ zijn.

 

Waarom is dat ritme blijkbaar belangrijk? En waarom is het zo vervelend om ‘uit je ritme’ te zijn? De filosofe Marli Huijer heeft hierover nagedacht. In haar boek ‘Ritme’ geeft ze antwoord op deze (en andere) vragen.

 

Er zijn veel ritmes van invloed op jouw leven zonder dat je het misschien beseft. Je hebt als individu bijvoorbeeld te maken met je fysieke, biologische ritmes zoals je hartslag, ademhaling en menstruatiecyclus. Een goed voorbeeld is altijd: ben je een ochtend- of een avondmens? Dit kan een heel bepalend ritme in je leven zijn. Maar je hebt ook te maken met de ritmes van je levensfase: denk hierbij aan je gezinssituatie en loopbaan. Je ritme vandaag de dag is zeer waarschijnlijk (heel) anders dan 10 of 20 jaar gelden. Hieruit vloeien weer sociale ritmes voort zoals werk- en schooltijden, gezin/huisgenoten met hun eigen ritmes, omgang met familie en vrienden, sport en hobby’s. Laten we ook de natuurlijke ritmes van de zon, de maan en de seizoenen niet vergeten. Hieruit zijn de wereldwijd aanvaarde ritmes van de dagen, weken en jaren ontstaan. En dan hebben we ook nog te maken met maatschappelijke/culturele ritmes zoals bijvoorbeeld de werkweek/weekend, (school)vakanties, openingstijden van winkels en andere openbare gelegenheden en natuurlijk de (inter)nationale feestdagen waar mijn verhaal mee begon. Al deze ritmes en nog veel meer zijn van invloed op je leven.

 

Het mooie van ritmes is dat ze functioneren als ankerpunten. Ze hebben een ordende werking. Van alle bovengenoemde ritmes komen je dagelijkse en wekelijkse ritmes het meeste voor. Deze ritmes bieden dan ook de meeste houvast. Op maandag begint de week weer. En op vrijdag(middag) het weekend. De lunchpauze is een vaak een welkome breek in de dag. Je weet hoe laat de kinderen de deur uit moeten en weer thuis komen, omdat de schooltijden bekend zijn. Maar de belangrijkste ritmes zullen de wat meer persoonlijke ritmes zijn. Wat is jouw ochtendritueel? Of avondritueel? Hoe verloopt de avondmaaltijd van je gezin? Je kijkt uit naar je wekelijkse telefoontje of afspraak met een vriendin. En je hobby- en sportactiviteiten bieden de nodige ontspanning.

 

Het zijn de verstoringen van ritmes die de meeste tijd en energie van je vragen. Dit kunnen bewuste en eigen gekozen verstoringen zijn, bijvoorbeeld als je een weekendje gezellig met z’n tweeën zonder kinderen weg wilt. Of het plannen van een etentje met een groep vrienden: vele verstoringen van vele ritmes! Nou draait een ervaren secretaresse daar haar hand niet voor om, maar het kost wel extra tijd en energie. Maar de verstoringen kunnen je ook overkomen. Wat je allemaal wel niet moet regelen en organiseren als een kind ziek is. Maar ook bijvoorbeeld een stroomstoring levert de nodige verstoringen van ritmes op. En zo zijn de Kerstdagen en Oud & Nieuw ook verstoringen van je dagelijkse ritme: op eigenlijk gewone doordeweekse dagen ben je vrij, ga je weg, misschien wel logeren, of je krijgt bezoek, je gaat later naar bed, je slaapt uit, je eet meer en op andere tijden. Vele verstoringen van je ritme.

 

Veel mensen die ik de eerste week van het jaar sprak en die informeerden naar mijn feestdagen vertelde ik dat ik blij was dat het ‘normale’ leven weer begonnen is. En iedereen reageerde met: “ik ook”. Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie. Hoe zou jij gereageerd hebben als ik jou zou hebben gesproken? En hoe blij ben jij dat je dagelijks ritme weer terug is? Laat het me weten via info(at)saskiaintveld.nl. Dan is het nu tijd voor mijn lunch.

 

© Saskia in ‘t Veld, januari 2014