Realisation by Oomens ICT
http://www.oomens-ict.nl

Hoe voorkom je uitstelgedrag?

Eerst iets leukers of makkelijks gaan doen om een vervelende of moeilijke taak uit te stellen. Iedereen doet het wel eens. Maar soms kan uitstelgedrag hele vervelende situaties veroorzaken of zelfs geld kosten. En soms ben je je eigen uitstelgedrag gewoon zat. Hoe kun uitstelgedrag voorkomen en te lijf gaan?

 

Uitstelgedrag is rationeel. Volgens onderzoekers zijn we geneigd om doelen te kiezen die bevrediging geven op korte termijn in plaats van doelen die pas op de lange termijn tot resultaat leiden. We stellen taken vaak uit tot de uiterste deadline, want dan is de bevrediging het grootst als het af is. De oplossing van uitstelgedrag moet dus worden gezocht in het herwaarderen van doelen en het beïnvloeden van de termijn waarop bevrediging volgt. Hierna volgen enkele voorbeelden van hoe je dat zou kunnen doen.

 

Wat is de oorzaak? Ga op zoek naar de oorzaak van je uitstelgedrag. Veel voorkomende oorzaken zijn: concentratieproblemen, slecht timemanagement, besluiteloosheid, onduidelijke of onrealistische doelen en perfectionisme. Hoe komt dat en wat kun jij er aan doen?

 

Deel werk in korte stukken. Een grote, langdurige taak is niet aantrekkelijk. Het eindresultaat laat nog lang op zich wachten en er moet nog heel veel gedaan worden. Of soms is het werk gewoon te veel of te saai. Door het werk te verdelen in kortere stukken wordt het overzichtelijker en je krijgt resultaat op korte termijn.

 

Werk 15 minuten aan een taak. Door niet aan het gewenste eindresultaat te denken, maar een bepaalde tijdslimiet voor jezelf te bepalen, maak je het voor jezelf mogelijk om te beginnen aan werk dat je steeds hebt uitgesteld. Vervolgens bepaal je daarna hoe je er mee verder gaat.

 

Motiveer jezelf. Beloon jezelf als je een uitgestelde taak hebt volbracht. Trakteer jezelf op een heerlijke lunch of ga ergens uitgebreid koffie drinken. Reflecteer op je kwaliteiten. Denk terug aan eerder behaalde goede resultaten. Geef leiding aan jezelf: ga gewoon aan het werk, hoe je je op dat moment ook voelt. Stel realistische doelen. Probeer liever iets te weinig te plannen dan iets teveel.

 

Stel prioriteiten. Zaken die urgent en belangrijk zijn, eisen alle aandacht op. Stel je eigen prioriteiten. Blijf je eigen prioriteiten controleren en kom niet in de verleiding te reageren op die van anderen.

 

Houd rekening met je bioritme. Kies het juiste moment voor bepaalde taken. Sommige mensen werken het beste ’s morgens vroeg andere ’s middags of ’s avonds. Investeer zeer bewust je tijd: wat doe je wanneer. Maak hierbij gebruik van timemanagement.

 

Neem een besluit. Een veel voorkomende oorzaak van uitstelgedrag is besluiteloosheid. Als je niet goed weet wat je moet doen bij bepaald werk, dan komt dat zeer waarschijnlijk doordat je nog geen keuze erover hebt gemaakt. Zal ik bellen of mailen? Moet ik dit eigenlijk wel doen? Wil ik dit eigenlijk wel doen? Hoe zal ik reageren? We vinden het lastig om keuzes te maken. Maar geen keuze maken, betekent dat je niet goed weet wat je moet doen en dan doe je het maar even niet.

 

© 2009 Saskia in ‘t Veld